[Martorell-Bcn] Propaganda a peu de carrer + Assemblea Oberta de Papers per Tothom + ...

...Continua la lluita migrant a Martorell...

Des de fa ja uns dies, es venia preparant a la nostra localitat, una Assemblea Oberta de “Papers per Tothom”, per debatre sobre la continuïtat de la reivindicació del padró municipal, així com situar, convenientment, l’anunci recent d’unes suposades regularitzacions que pretén el govern central. I dic “convenientment”, perquè considero que hi ha hagut cert excés de triomfalisme davant d’aquesta noticia (per part d’alguns col·lectius i moviments socials) quan, en realitat, només s’ha dit que es discutirà la proposta en seu parlamentària. Per part de “Papers per Tothom”, a l’igual que per part dels i les llibertàries que hi participem i els hi donem un suport actiu, es segueix considerant que només la organització migrant i la lluita constant al carrer pot donar fruits positius en aquest sentit.

Així s’ha defensat, aquest dissabte 4 de maig, davant dels veïns que caminaven pel mercat del barri de Buenos Aires de Martorell, a l’igual que al passat “Dia dels i les Treballadores”, al míting de la CNT-AIT de la Plaça dels Àngels, per part d’un company de “Papers per Tothom” invitat a l’acte reivindicatiu. La col·laboració entre els dos col·lectius (moviment social i anarco-sindicat) ja porta temps desenvolupant-se a Martorell, Badalona i ara a l’acte de l’1 de maig a Barcelona. En el cas de la nostra localitat, té altres precedents, com la convergència al carrer en la “Marxa per la Igualtat i contra la Llei d’Estrangeria” de Barcelona a Madrid, el 2009, on, conjuntament amb altres entitats, es va fer una manifestació al pas per Martorell i es va pernoctar a la seu del sindicat: degut a que l’alcaldia convergent de Salvador Esteve, a diferència d’altres, no va permetre l’ús de locals municipals a l’efecte (l’esnob Xavier Fonollosa, podem comprovar dia a dia, és un “insigne” hereu d’aquest llegat classista i xenòfob del seu predecessor).

Ja el passat dissabte 27 d’abril, sobre les 11 hores, alguns companys del col·lectiu migrant i CNT-AIT van estar repartint propaganda de la convocatòria a Assemblea Oberta al mateix mercat del barri de Buenos Aires. Es van repartir unes 500 octavetes. La recepció dels i les veïnes fou prou bona amb l’excepció d’alguna discussió puntual amb el racista de torn. També, i aprofitant que un company havia quedat sol, es va haver d’aguantar les preguntes impertinents d’una Mosso d’Esquadra sobre a quina entitat pertanyíem o si érem els que ens manifestàvem regularment davant de l’Ajuntament. A fi de reforçar la propaganda, que es va donar en mà, també es van enganxar dos cartells artesanals en dos punts de gran afluència de pas al municipi (un d’ells, lamentablement, arrencat amb celeritat).

Aquest dissabte 4 de maig, sobre l’hora convinguda, les 11:30, s’ha muntat una petita taula i s’han col·locat dues pancartes amb els lemes “El Padrón es un derecho” i “Papeles para Todos y Todas”. L’afluència de veïns comprant al mercat no ha estat molt alta i sota un sol que picava fort s’hi han anat congregant unes 10 persones que, en determinats moments, s’han distribuït pel mercat repartint propaganda o xerrant amb els veïns de la comunitat magrebí formant petits grupets pels voltants. Algunes persones s’han acostat en solidaritat, o per informar-se, continuant després amb les seves compres. Espontàniament, s’ha gravat un vídeo curt, per compartir a les xarxes socials, sobre l’Assemblea “Papers per Tothom” de Martorell i quines són algunes de les seves promotores.

Hi ha hagut, també, diferents parlaments per megafonia instant als i les treballadores (migrants o no) a organitzar-se, fent referència a l’enganyifa que suposen les promeses de regularització de Pedro Sánchez o recordant altres lluites hagudes al municipi com la de l’Hospital, contra la central tèrmica de Solvay o la carretera C-243. Tot sota la idea de que l’espurna que ha encès el col·lectiu migrant amb la lluita pel padró es reprodueixi al conjunt del veïnat per un treball digne, un habitatge en condicions o un Martorell més habitable. S’han arribat a repartir unes 600 octavetes, en castellà i àrab, en aquest matí de propaganda sota la vigilància discreta d’una patrulla de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. També vull agrair des d’aquí la solidaritat d’unes treballadores, d’un bar dels voltants, aportant aigua mineral als assedegats i acalorats participants.

... algunes consideracions anarquistes i revolucionàries...

La projectada “Assemblea Oberta”, d’aquest dissabte 4 de maig, s’ha acabat convertint (degut a les circumstàncies) en una jornada més de propaganda, com les vàries que s’han fet, des de que es va crear l’entitat al municipi. El fort sol i l’escassa assistència al mercat no han ajudat gaire, doncs, recordo, altres matins de més difusió al mateix indret (en certa ocasió, segons un company, es van arribar a repartir 2000 octavetes amb constants anades i vingudes al sindicat). Potser algú podria pensar...de què serveix tanta difusió si després venen sempre les mateixes persones? Aquí haig de dir que, en el cas d’aquesta lluita, això és cert en quan al nombre però no en quan a qui són els i les participants perquè, amb l’excepció del petit nucli de fidels, sempre hi ha alguna cara nova i això és positiu.

Ja he dit, en alguna altra ocasió, que al marge de la participació al carrer s’està creant una matriu d’opinió favorable al poble en relació a aquesta lluita. Això s’està evidenciant, també, en l’atenció que li estan mostrant alguns mitjans de comunicació “de masses” que, tot i que ja sabem els interessos espuris que persegueixen, estan posant en una situació difícil al Consistori a nivell d’imatge pública. I no ens enganyem: això no hauria passat sense la constant labor de denúncia i mobilització de l’Assemblea “Papers per Tothom”. Ara bé, n’hi ha prou amb la lluita reivindicativa? Realment es pot avançar alguna passa si ens limitem al contingut de les consignes pròpies d’una lluita parcial? Aquestes reflexions, no les faig ara només com a col·laborador, i participant de la lluita migrant a Martorell, sinó com a anarquista i revolucionari que, lògicament, no només aspira a un Martorell on tothom que hi viu pugui fer servir els serveis públics essencials sinó a destruir aquest món de misèria, racisme i explotació.

Deia Mikhail Bakunin, que és proposant-se l’impossible com els éssers humans hem donat passos endavant en la història. També deia Rosa Luxemburg que són els i les revolucionàries els que, paradoxalment, han aconseguit sempre les reformes i no els reformistes, precisament, perquè els i les primeres no es limitaven a aquest prudent objectiu. Ara bé, al meu entendre, perquè una consigna contra el sistema estatal i capitalista sigui efectiva ha d’haver-hi certa possibilitat de que aquesta arreli en les masses treballadores. I això no és possible sinó s’afavoreix, paral·lelament, cert clima d’agitació social al voltant de reivindicacions parcials que, tot i no ser de per si revolucionàries, siguin àmpliament sentides per una part significativa de la població. És a dir, al meu entendre, el sectarisme revolucionari és igual d’innocu pel sistema que el reformisme reivindicatiu.

Ni tancar-se en un mateix, ni limitar-se a allò possible son formules adients per canviar res.

Per la lluita obrera migrant i la revolució social! Seguim!

                                                                                                                                             Alma apátrida

P.D: La vessant institucional “humanista” del Govern de la Generalitat tem que li “esclati a la cara” el tema del padró mentre varis Ajuntaments es fan l’orni per no empadronar treballadors pobres. Els cacics locals es resisteixen a aplicar qualsevol mesura garantista per demòcrata-burgesa que sigui. Són l’avantguarda contrarevolucionària d’aquest sistema neo-oligàrquic. Passem-los per sobre!

 

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20240430/govern-reunion-grandes-ciudades-derecho-empadronamiento-cataluna-101730974

 

Recordar que Martorell, tot i no ser una gran ciutat, és el municipi que té més queixes per l’empadronament (segons una altra noticia de la CCMA). Tot això pel context de denúncia que ha afavorit l’Assemblea “Papers per Tothom” i les entitats que li donen suport.

Salut!

Comentarios

Entradas populares de este blog