Contra l’encariment de la vida: acció directa!: crònica de la manifestació per una vida digna a l’Arc de Triomf (Barna)

Aquest dissabte, 2 d’octubre de 2021, s’ha convocat una manifestació a les 12:00 hores a l’Arc de Triomf (Barcelona) Per una vida digna i els serveis públics amb la participació de diferents col·lectius (Anticapitalistes, Unitat Pensionista, COBAS, CGT, Solidaritat Obrera, Papers per a Tothom, Agrupació Taxi Companys ...) en la que també ha participat activament, amb la seva pròpia convocatòria, el Sindicat d’Oficis Varis de la CNT-AIT de Barcelona, recolzats per d’altres sindicats com el de Martorell. S’ha tractat d’una participació, al meu entendre, marcant un perfil propi i llibertari, però a la vegada, sent conscients que s’ha de fer pinya al carrer amb col·lectius que, tot i tenir amb ells importants diferències ja que, alguns, no van més enllà de la defensa reactiva d’un Estat del Benestar, s’hi pot confluir al carrer per a lluites socials concretes contra mesures polítiques i econòmiques que afecten al conjunt de la classe treballadora.

Aquesta reflexió em sembla important, de cara al moviment llibertari, ja que penso que, sovint, el fet que, alguns d’aquests col·lectius, no traspassin el llindar de la poruga socialdemocràcia, pot fer enrere a alguns grups i individualitats anarquistes/autònomes alhora de participar en convocatòries on es conflueix amb ells. Personalment, penso que és un error, que potser avui s’ha traduït en una escassa participació, ja que aquest obstacle ha de ser superat amb imaginació i voluntat de marcar un perfil propi i diferenciat que, tot i confluint puntualment amb la resta de convocants, deixi clar que la nostra aposta i alternativa a aquest sistema criminal és l’autogestió i l’acció directa com han dit els companys del S.O.V. de Barcelona de la CNT-AIT en un manifest (en català i castellà) que durant la manifestació s’ha repartit, en centenars de còpies pels voltants, entre uns espectadors als que s’ha comminat, en vàries ocasions, a sumar-se a la lluita.

A l’inici de la manifestació, abans d’arrencar, han sonat algunes cançons de l’Exèrcit Republicà de la Guerra Civil Espanyola per megafonia (sense ànim de criticar-ho, tampoc, però no sé fins a quin punt això és adient: potser no em sembla el moment més adequat, ja que algú ho pot interpretar com un acte nostàlgic, i no com una manifestació contra les mesures actuals de retallades i repressió del Capital i l’Estat) i s’ha girat a mà dreta cap a la seu d’Endesa protegida per una dotació de la Guàrdia Urbana, si no recordo malament, on s’ha llegit el manifest del S.O.V. de la CNT-AIT de Barcelona per megafonia. Tot seguit, hem tornat sobre els nostres passos, i hem enfilat per un carrer cap amunt cridant consignes contra les retallades, la repressió i per la llibertat dels presos i les preses. S’anaven repartint octavetes, que alguns vianants agraïen, quan s’assabentaven dels motius, com els contraris a la pujada de la llum, amb els que molta gent està sensibilitzada encara que, de moment, això no s’hagi traduït en mobilitzacions massives.    

A l’arribar a certa altura, s’ha viscut un moment de bastanta tensió, quan un manifestant que estava fent una pintada, ha estat agredit per un agent de la Guàrdia Urbana, que ha arribat a treure una porra extensible: la gent ha reaccionat, i un altre dels fastigosos agents s’ha posat la mà a la cartutxera, sense que la cosa anés a més, retirant-se els dos cap al vehicle policial. La manifestació ha continuat cap amunt, mentre alguns participants demanaven no caure en les provocacions, d’una Guardia Urbana que es mereixia rebre de valent, per l’agressivitat i prepotència que ha demostrat. Poc després s’ha arribat a l’alçada d’un concessionari de cotxes de luxe Jaguar al que l’hi ha caigut algun que altre globus de pintura. Un pot de fum vermell ha decorat el trajecte de la manifestació mentre alguns companys cantaven l’himne anarquista Hijos del Pueblo.

Al cap d’una estona s’ha arribat a Delegació del Govern, protegida per tanques metàl·liques i agents dels Mossos i la Policia Nacional, on després de cridar vàries consignes, i llegir algun manifest, s’ha desconvocat la manifestació, mentre es seguien repartint octavetes pels voltants. A l’intentar retirar-nos, s’ha produït una altra agressió policial, quan els Mossos s’han encaparrat en que un company del S.O.V. de Barcelona els acompanyés perquè, segons ells, s’havia negat a identificar-se. L’han arrossegat cap a Delegació, rere les tanques, mentre eren escridassats pels manifestants. En aquests moments, a uns quants metres, una ciutadana benpensant, de les moltes i molts que hi ha per desgràcia, ha aprofitat per fotre’s amb nosaltres: es veu que es devia sentir ben protegida pels goril·les de blau. Quin fàstic de pava. Al final, després de regirar-lo, la policia ha alliberat al company entre aplaudiments dels manifestants.

L’actitud de la policia ha estat provocadora durant tota la manifestació. Potser s’han crescut perquè amb prou feines s’ha pogut convocar un centenar i escaig llarg de persones. Esperem que a pròximes convocatòries puguem ser molts més plantant cara a les seves mesures d’austeritat i repressió creixent contra el proletariat.

 

Avall l’encariment de la vida i la repressió del sistema

Amunt la lluita de la classe obrera

 

                                                                                                                                                                             Alma apátrida

P.D.: a BTV han fet menció de la manifestació (minut 10). https://beteve.cat/btv-noticies-migdia/btv-noticies-migdia-1872/

Comentarios

Entradas populares de este blog