Lluitant Juntes: crònica i reflexions de la darrera concentració de “Papers per Tothom” a Martorell (Bcn)

1) La concentració-manifestació

El passat dimecres, 15 de novembre de 2023, a les 11:00 hores s’havia convocat, per part de l’Assemblea “Papers per Tothom”, una concentració de protesta a la Plaça de la Vila de Martorell, per denunciar (per quarta vegada) l’actitud de l’Ajuntament i l’Alcalde Fonollosa de negar l’empadronament a centenars de veïns/es del municipi per inconfessos motius classistes i xenòfobs. Una de les seves recurrents excuses, entre d’altres, és que es tracta d’una política per evitar l’okupació d’immobles, criminalitzant així, la situació de pobresa i marginació que afecta a una part significativa de la població de Martorell. L’entitat convocant (que agrupa a un nucli militant de persones migrants del poble i altres solidàries) ja fa mesos que desenvolupa una intensa campanya i reunions periòdiques cada setmana per posar fi a aquesta situació d’exclusió social: la manca de padró impedeix tenir accés a la targeta sanitària i dificulta, en gran mesura, l’escolarització dels fills i filles.

A l’hora convinguda,  es van començar a acostar a la Plaça de la Vila, membres i afins al nucli local de “Papers per Tothom”, de la CNT-AIT de Martorell i Badalona i també, en aquesta ocasió, activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord: aquest darrer col·lectiu també ha realitzat, en alguna ocasió i pel seu compte, propaganda a favor de l’empadronament universal, així com una constant labor de denúncia contra les entitats bancàries del municipi. Algunes individualitats llibertàries i de “Papers per Tothom” pensem, doncs, que s’ha de mirar d’ aconseguir una confluència al carrer més constant, en mobilitzacions com aquesta, amb aquest col·lectiu: esperem que la de dimecres sigui un primer pas.

Quan s’havien concentrat a la Plaça de la Vila alguns manifestants, es desplegaren dues pancartes i es començaren a cridar consignes pel megàfon com “Papeles para tod@s”, “El Padró és un dret” i “Alcalde no cumple la ley”: també a algunes veïnes, que estaven mirant des de les terrasses dels bars, se’ls hi va cridar “No nos mires: únete”. En aquests moments, després d’acostar-s’hi més persones afins, la concentració va arribar a unes 35 participants: alguns d’aquests, malauradament però, no van continuar quan la concentració es va convertir en una petita manifestació, cap a les oficines de l’Ajuntament, al carrer del Mur (antiga N-II) faltant-li poc per arribar a la trentena de manifestants: petita davallada que es va suplir amb la gran quantitat de càntics i ànims dels activistes (gairebé tothom coincideix, en que aquesta quarta concentració-manifestació, va ser de les més actives de les que s’han convocat fins a dia d’avui).

Alguns efectius dels Mossos d’Esquadra van seguir la concentració de prop i, fins i tot, un es va arribar a encarar amb un company migrant per no estar, suposadament i segons el seu particular criteri, l’acte degudament comunicat: es trobà per resposta la indiferència i la petita manifestació va arribar a l’entrada de les oficines on es cridà, com ve sent habitual, consignes a favor de l’empadronament universal i contra l’actitud dèspota de l’Ajuntament. A la mateixa entrada, s’ompliren algunes fulles de persones sol·licitants del padró, mentre un actiu grup de dones marroquines cridaven consignes a través del megàfon (s’ha de destacar la presència activa de dones i d’alguns joves en aquesta concentració).

2) El Síndic de Greuges i algunes reflexions sobre la participació

Durant la concentració, s’informà que, recentment, el Síndic de Greuges ha visitat Martorell i un grup de membres del nucli local de “Papers per Tothom” s’entrevistaren amb el seu equip. Se’l va informar que l’Ajuntament no compleix la llei, ja que si en tres mesos no has rebut resposta de l’Administració local, a la teva sol·licitud d’empadronament, aquest s’ha de fer efectiu i no ho estan complint. Queda clar, però, que ni des de “Papers per Tothom”, ni des dels anarquistes que els hi estem donant suport, confiem en aquests mitjans institucionals, però alguns considerem significativa la visita d’aquesta institució com a símptoma de moviments produïts, al seu si, per les mobilitzacions recents: altres són més escèptiques respecte això.

La meva opinió (massa optimista o pessimista, segons com es vegi) és que amb aquestes mobilitzacions sostingudes, a nivell de poble, i amb l’atenció que s’ha atret de varis mitjans de comunicació (TN Comarques, El Periódico, InfoBaix...) i d’alguns periodistes ultradretans com Xavier Rius de l’E-noticies s’ha aconseguit, de moment, gratar la superfície ideològica de l’Ajuntament: és a dir, posar al descobert que, darrere del seu discurs democràtic, s’hi amaga el liberalisme oligàrquic classista i excloent. Ara bé, malauradament, és qüestionable que això li resti suports, entre els seus seguidors habituals, ja que també pot significar que el “feixisme liberal” de Junts es torni cada cop més desacomplexat: ja fa temps que hi ha un petit grupet d’ultres convergents al poble que van tirant merda contra aquest moviment social. De moment, però, no passen d’arrencar cartells, escriure-hi missatges insultants i, potser, treure alguna pancarta.

En tot cas, tenint en compte que es tracta d’una petita localitat de la zona nord del Baix Llobregat, que les mobilitzacions es convoquen en moments de difícil afluència de les persones (però que ha de ser així, considerem, perquè és quan les oficines de l’Ajuntament es troben obertes) i que, en algunes participants, hi pot haver cert cansament, la capacitat de convocatòria s’està mantenint més o menys constant si bé s’hauria de mirar d’incrementar-la. Suposem, que hi pot haver varis factors que influenciïn en la dificultat de créixer, en capacitat de convocatòria, a part dels comentats: por a ser identificat o que la propaganda no es faci en el moment, o l’espai adequat, i no generi prou confiança (s’ha repartit, en certes ocasions, propaganda a la sortida de l’oració, però genèrica sobre les assemblees dels diumenges al local de la CNT-AIT).

L’ assemblea “Papers per Tothom”, a Martorell i a les altres localitats on té presència, també treballa en l’assessorament i tràmits gratuïts en assumptes d’estrangeria i aquesta feina, tot i que en si mateixa no tingui un contingut reivindicatiu, és important de cara a mantenir, crec, la cohesió quotidiana del col·lectiu. Es tracten, sovint, de petits resultats tangibles que, tot i ser pedaços, mantenen una participació constant. Per això, a més a més, alguns companys veiem la visita del Síndic de Greuges no com un èxit ni quelcom en el què confiar, ni molt menys, però si com a exemple de moviments institucionals que indiquen que la pressió al carrer està donant els seus resultats. Si no ho interpretem així, correm el risc que algunes persones es desil·lusionin, perquè no esperaven que això era una lluita de fons. Ja ens ha passat, en alguna ocasió, i s’ha de mirar d’evitar.

També s’ha de seguir treballant l’aspecte de la solidaritat internacionalista (la manifestació en suport al poble palestí del passat 21 d’octubre en va ser un gran exemple). S’ha manifestat amb escreix, en els debats que han sorgit a les reunions setmanals, que les participants estan interessades en seguir de prop els esdeveniments polítics i socials que succeeixen als seus països o regions d’origen. El fet que estiguem, ara, absorbits amb la feina de tipus reivindicatiu, no ens ha de fer oblidar, crec, que potenciar aquest aspecte és un element clau per donar el salt d’aquesta fase reivindicativa a una crítica revolucionària i global del sistema capitalista. Un dels problemes, en tot cas, seria que aquestes reflexions polítiques, que es donen al si de les reunions, no queden plasmades digitalment o en paper: verba volant, scripta manent.

 

                                                                                                                                             Alma apátrida

 

P.D: Degut a que no em va ser possible assistir a la convocatòria, la crònica d’aquesta ha estat realitzada amb les impressions i opinions d’algunes militants de la CNT-AIT de Martorell i col·laboradores habituals del nucli local de “Papers per Tothom”. Salut.

Comentarios

Entradas populares de este blog