[Martorell-Bcn] 27-S: Crònica manifestació-jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

1) Difusió de la convocatòria

Fa algunes setmanes que es venia preparant, a Martorell, una jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí, i contra el genocidi perpetrat per l’Estat d’Israel, coincidint amb la convocatòria de vaga general dels sindicats CGT i Solidaritat Obrera a nivell estatal el 27-S. Per part de l’Assemblea “Papers per Tothom”, CNT-AIT i “Martorell x Palestina” (un grup de coordinació informal) es va decidir que aquesta consistiria en una manifestació pels carrers del nostre municipi com hem vingut fent en d’altres ocasions. Es va realitzar la campanya prèvia de difusió oportuna distribuint octavetes al mercat del barri de Buenos Aires, penjant cartells pels carrers i col·locant una pancarta amb la convocatòria al Pont de la Benzinera com ve sent habitual. De forma testimonial, però, aquesta difusió també s’ha fet extensiva a algun altre municipi de la zona del Baix Llobregat Nord a través de diferents mitjans: podríem dir, doncs, que es tractava de la convocatòria de referència d’aquesta àrea de la comarca.

2) Manifestació solidària 27-S

El passat divendres es concentraren, doncs, fins a 300 manifestants a la Benzinera de Pau Claris-Plaça de les Puntaires (aproximadament, el nombre anà variant durant el recorregut). Mentre anaven arribant es repartiren més octavetes pels voltants del punt de concentració. A l’iniciar-se la manifestació (després de llegir l’octaveta unitària) alguns efectius de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra intentaren bloquejar el pas amb l’excusa del desconeixement del nostre recorregut i per “garantir la nostra seguretat” produint-se una confrontació dialèctica que no anar a més. La manifestació va pujar pel carrer Reverend Marçal fins a la zona de bars de l’entrada del barri de Buenos Aires on es van fer càntics i es va animar als espectadors (molts d’ells de la comunitat magrebí local) a sumar-se al recorregut.

Es va continuar per l’avinguda Sant Antoni fins a la Rambla de les Bòviles, on es van llegir fragments del comunicat solidari amb el poble palestí del Comitè Nacional de la CNT-AIT: que feia èmfasi, també, en l’explotació laboral dels palestins a Israel on no se’ls reconeixen els mínims drets i on fan les feines més feixugues. Tirant per un altre carrer, i sumant cada cop més gent jove, es va arribar a una altra zona de bars, propera al lloc de la concentració inicial, i allà es va animar als participants a enfilar cap al Carrefour (pels convenis que té amb empreses israelianes als territoris ocupats) entremig d’aplaudiments i càntics. Val a  dir que, en aquesta ocasió, el gruix de la manifestació es va mantenir, relativament, tot i l’estona que hi ha a peu fins a la gran superfície.

La manifestació era força nodrida de símbols palestins, libanesos i algun de confederal. Les pancartes “Aturem el genocidi contra el poble palestí”  i “Carrefour còmplice del genocidi a Palestina” encapçalaven el trajecte per la carretera. A l’arribar, es sentiren els càntics contra aquesta empresa amb força. Un company aconseguí entrar a repartir propaganda dins i, a l’ abaixar-se les persianes del Carrefour, els de seguretat volgueren deixar-lo dintre i “entregar-lo a la policia” fet que no es va produir. Els clients estupefactes anaven sortint amb compte gotes mentre un grup de canalla molt jove es situava prop de la porta mostrant banderes palestines. Es va llegir una octaveta contra Carrefour, es van desplegar les pancartes i hi va haver vàries intervencions solidàries per megafonia.

Al cap d’una bona estona, es va girar cua tallant la carretera per tornar al punt inicial de concentració. Els càntics no minvaven. Es van col·locar algunes octavetes als vehicles aparcats. Finalment a l’arribar a la Plaça de les Puntaires es desconvocà la manifestació, es recordà emotivament a les víctimes i hi hagué alguna intervenció cridant al boicot a les empreses que col·laboren en l’apartheid israelià contra el poble palestí.

3) Conclusions

Aquesta quarta manifestació solidària va estar molt activa i es superà el nombre de participants de la darrera. A l’acabar es va recordar als participants la necessitat d’estar atents a properes convocatòries fet que, pel que sembla, estar tenint resposta de les persones solidàries no només de Martorell sinó a d’altres localitats dels voltants com Olesa de Montserrat o Sant Andreu de la Barca. Aquestes convocatòries, doncs, poden esdevenir un referent al Baix Llobregat Nord, sense desmerèixer altres iniciatives com les impulsades per la Plataforma “Montserratí amb Palestina”. Considero un encert la tàctica d’accions descentralitzades perquè, realment, penso que hi ha gent que es quedaria sense participar en les iniciatives solidàries sinó s’organitzés d’aquesta manera.

A nivell local, no és tan fàcil trobar objectius en els quals focalitzar la protesta contra el genocidi israelià del poble palestí però la presència de Carrefour a la localitat permet orientar les manifestacions al boicot econòmic com una de les possibilitats. També és de senyalar que s’ha aconseguit una significativa implicació dels tres col·lectius convocants (tant en la difusió com en la convocatòria) però que és un repte consolidar-la i ampliar-la més enllà d’aquests. Algunes persones agraïren per megafonia a la CNT-AIT l’organització d’aquesta convocatòria si bé no era l’únic col·lectiu convocant.

Mirem d’estendre la lluita solidària amb el poble palestí, a la lluita pels drets migrants i contra l’explotació laboral. Convertim la solidaritat internacionalista en revolució social!

Amunt les que lluiten!

                                                                                                                                                                                                                                                   Alma apátrida

Comentarios

Entradas populares de este blog